Onderzoek Universiteit Maastricht: Meer bewustzijn en beter inzicht door persoonlijke keuzebegeleiding

Onderzoek Universiteit Maastricht: Meer bewustzijn en beter inzicht door persoonlijke keuzebegeleiding

'Meer bewustzijn en beter inzicht door persoonlijke keuzebegeleiding', dat meldt financieel dienstverlener Söderberg & Partners op basis van een rapport in samenwerking met pensioenconsultant Montae & Partners en de Universiteit van Maastricht. Zij onderzochten de impact van drie varianten van keuzebegeleiding bij vijf pensioenfondsen. Per 1 juli 2023 zijn pensioenuitvoeringsorganisaties volgens de Wet toekomst pensioenen (Wtp) namelijk verplicht om pensioendeelnemers te begeleiden bij het maken van keuzes.  

Deelnemers hebben pensioenkeuzes gemaakt met de pensioenkeuzemodule van Söderberg & Partners. Dit deden zij zelfstandig, in een groepssessie of in een 1-op-1 sessie met een financieel keuzebegeleider.

Prof. dr. Lisa Bruggen: ‘Het meest verrassende resultaat is dat na de 1-op-1 sessies met een financieel keuzebegeleider deelnemers hun pensioenkennis substantieel lager inschatten dan wanneer ze zelf met de tool aan de slag zijn gegaan. Voor ons is dit een teken dat pensioendeelnemers vaak overschatten hoe goed ze pensioenkeuzes begrijpen. Intensievere begeleiding van een adviseur lijkt dus tot een realistischer zelfbeeld te leiden.’

Veel animo voor deelname aan het onderzoek

De behoefte en interesse in goede begeleiding is groot. Kort na het versturen van de uitnodiging waren er 306 aanmeldingen. Voor het onderzoek zijn 120 individuele sessies afgerond door respondenten die binnenkort pensioenkeuzes moeten gaan maken. 98 respondenten hebben uiteindelijk meegedaan aan het volledige onderzoek.    

Het onderzoek toont aan dat intensievere keuzebegeleiding zorgt voor meer begrip over de impact van keuzes op de toekomstige financiële situatie. Deelnemers lijken een bewustere pensioenkeuze te maken wanneer ze in een 1-op-1 sessie aanvullende financiële keuzebegeleiding hebben ontvangen.  

Persoonlijke keuzebegeleiding zorgt voor meer waardering en begrip

Deelnemers die in een 1-op-1 sessie aanvullende keuzebegeleiding hebben ontvangen vonden de keuzebegeleiding waardevol (91%), geven aan dat de sessie geholpen heeft in de pensioenkeuze (66%) en geven aan dat de sessie nieuwe inzichten heeft opgeleverd (74%). Deze scores zijn 4 tot 6 keer hoger dan bij deelnemers die zelfstandig aan de slag gingen.  

Deelnemers in de 1-op-1 sessie hebben ook de meeste interactie met de online pensioenkeuze module. Ze hebben meer aanpassingen gemaakt, meer keuzes bekeken en hun uitgaven vaker aangepast.  

Weten wat je niet weet

80% van de deelnemers voelen zich comfortabel met de pensioenkeuze die ze hebben gemaakt, ongeacht of dit zelfstandig, in een groepssessie of in een 1-op-1 sessie met een financieel keuzebegeleider is doorlopen.

Opvallend genoeg, voelen deelnemers in de 1-op-1 sessie zich na afloop het minst deskundig op het gebied van pensioenen. Daaruit concluderen de onderzoekers dat het waarschijnlijk is dat deelnemers na intensievere begeleiding door een financiële keuzebegeleider een realistischer kijk hebben op hun eigen kennisniveau, doordat ze zich beter beseffen wat ze niet weten.

Dr. Minou van der Werf: ‘Op basis van dit onderzoek hebben wij sterke twijfels of alleen een tool voldoende is voor goede keuzebegeleiding. Keuzebegeleiding in een 1-op-1 sessie leidt tot meer interactie met de tool, een waardevollere ervaring en meer begrip over de toekomstige consequenties van de pensioenkeuze.’

Meer weten over dit onderzoek en keuzebegeleiding?

Wij vertellen je graag meer over de uitkomsten, ervaringen en onze aanpak voor keuzebegeleiding. Neem contact op met Erik Westerling, (telefonisch) of via (mail) voor meer informatie.

Aanbevolen artikelen ⤵️

9/11/2023

Söderberg & Partners Nederland stapt in vermogensbeheer met NNEK Vermogensopbouw

Lees meer
1/24/2022

Söderberg & Partners versnelt expansie in Nederland met benoeming Roland Goldman

Lees meer
3/9/2022

Conceptbenefits vergroot dienstenaanbod met samenwerking financieringsplatform NLInvesteert

Lees meer
7/7/2022

Zekerheuts vergroot lokale aanwezigheid met 2 nieuwe kantoren

Lees meer
6/5/2023

Wat is Keuzebegeleiding? Een nieuwe verplichting richting deelnemers

Lees meer
1/18/2022

Söderberg & Partners verwerft een belang in Kröller Boom

Lees meer