Keuzebegeleiding

De nieuwe wettelijke zorgplicht van pensioenuitvoerders. Pensioenuitvoerders moeten op grond van het nieuwe artikel 48a Pensioen Wet deelnemers op een adequate wijze begeleiden bij het maken van een pensioenkeuze. Daarom moet pensioenuitvoerders een keuzeomgeving inrichten die deelnemers in staat stelt een passende keuze te maken.

onze aanpak voor Keuzebegeleiding
Persoonlijk en schaalbaar
Van eerste communicatie en contact tot gesprek met pensioenconsulent
Best-practice
Onderzocht door Universiteit van Maastricht
Dynamisch inzetbaar
als verlengstuk van bestaande processen

Een niet passende keuze kan leiden tot een tegenvallend of zelfs te laag pensioen.

Deelnemers begeleiden bij keuzes

Begeleiden van deelnemers bij het maken van pensioenkeuzes

Help deelnemers bij het maken van keuzes

Mensen hebben moeite met het maken van financiële keuzes met gevolgen voor de lange termijn, blijkt uit gedrag economisch onderzoek. Dit geldt zeker ook voor pensioenkeuzes. Een niet passende keuze kan leiden tot een tegenvallend of zelfs te laag pensioen.

Het is dus in het belang van pensioendeelnemers dat die goed worden begeleid bij het maken van de verschillende keuzes.

In de concept Wet toekomst pensioen wordt een nieuwe wettelijke norm geïntroduceerd die pensioenuitvoerders verplicht om deelnemers op een adequate wijze te begeleiden bij het maken van (voorlopige) keuzes binnen de pensioenregeling. De keuzes die deelnemers maken moeten zo goed mogelijk aansluiten bij hun behoeftes of doelstellingen.

Söderberg & Partners begeleiden momenteel deelnemers (via de werkgever of pensioenuitvoerder) bij het maken van pensioenkeuzes. Onze aanpak is gebaseerd op de combinatie van een online keuzeomgeving en persoonlijke begeleiding met een keuzebegeleider.

Pensioenkeuzes op pensioendatum - vaste uitkering - bedrag ineens - hoog-laag en vervroegen

Onderbouwde aanpak

Wetenschappelijk onderzoek naar keuzebegeleiding

Momenteel onderzoeken we samen met de BISS | Maastricht University diverse methoden van keuzebegeleiding. Samen met een aantal pensioenfondsen voeren we keuzebegeleidingspilots uit, daarbij onderzoeken we diverse methoden van keuzebegeleiding: online zelf service, het doorlopen van de online tool met de inzet van een keuzebegeleider én een één-op-één keuzebegeleidingsgesprek. Samen zoeken we naar de ideale invulling van deze bestuurlijke uitdaging en gaan we best practices delen om de sector vooruit te helpen bij het invullen van de open norm.

Onderzoek naar keuzebegeleiding universiteit Maastricht

Aan de slag met keuzebegeleiding

Invullen van keuzebegeleiding voor deelnemers

Keuzebegeleiding rondom pensionering is van groot belang voor deelnemers die met pensioen gaan. Met behulp van onze innovatieve en schaalbare oplossing kunnen deelnemers snel en betaalbaar keuzes maken op basis van hun persoonlijke financiële situatie.

Onze self-service applicatie is zeer laagdrempelig in gebruik en geeft de deelnemer een volledig persoonlijk vermogens- en inkomensbalans terug. Door middel van automatische invoer van gegevens wordt het proces bovendien nog sneller en gemakkelijker.

Voor de deelnemers die meer hulp nodig hebben bieden we de mogelijkheid om online het gesprek aan te gaan met een keuzebegeleider. Op basis van een uniforme werkwijze leveren we een constante en hoog gewaardeerde dienstverlening, onafhankelijk van welke keuzebegeleider wordt ingezet.

Denkt u na over de invulling van keuzebegeleiding? Sinds 2007 begeleiden we deelnemers proactief bij het maken van pensioenkeuzes. Neem vrijblijvend contact op om te ervaren hoe wij u kunnen helpen.

Laten we praten!

Aan de slag met keuzebegleiding voor deelnemers? We delen graag onze kennis. Vul het formulier hiernaast in of bel en mail met Erik Westerling