S&P in de media: “Top 100 intermediairbedrijven groeit naar meer dan 3 miljard omzet”

November 2023

Artikel door Rob van de Laar op AMweb van dinsdag 28 november 2023

De grootste 100 intermediairbedrijven van ons land hebben vorig jaar de kaap van 3 miljard omzet geslecht; gezamenlijk hebben ze de inkomsten met 7,4 procent vergroot. De AM top 100 kent dit jaar relatief weinig nieuwkomers, maar daar staan wel enkele spectaculaire stijgers en dalers tegenover. Het Söderberg-netwerk is inmiddels (virtueel) de vierde partij in de markt.

De top 100 vertegenwoordigt een totale omzet van 3.137 miljoen euro uit bemiddelen en adviseren in verzekeringen, hypotheken en pensioen. Die inkomsten zijn sterk geconcentreerd in de bovenste helft van de ranglijst: de top 10 neemt al meer dan 55 procent voor zijn rekening met een omzet van 1.740 miljoen euro en de top 50 is goed voor een aandeel van meer dan 90 procent.

In de top 10 herovert Veldsink Groep de 5e positie omdat het bedrijf uit Nuenen sterker groeit dan de distributietak van ASR. Ook NN-dochter Heinenoord doet het rustiger aan in 2022 en houdt de 8e plaats vast, al nadert Quintes tot op minder dan 2 miljoen euro.

Yellow Hive stijgt vier plekken

Tussen ASR en Heinenoord vinden we op plek 7 de grootste stijger van de bovenste top 100-regionen: Yellow Hive, de nieuwe overkoepelende naam voor het bedrijf dat als You Sure sinds 2011 in snel tempo door de top 100 is geraasd. In 2017 stond het voor het eerst in de top 50 en vijf jaar later is de top 10-notering een feit met een omzettoename van ruim 35 procent. De groei werd eerst gefinancierd met investeerder Synergia, die in 2020 plaatsmaakte voor het Zweedse IK, dat ook meerderheidsaandeelhouder is geworden. IK is ook de partij achter verzuimspecialist Acture (nummer 67). In 2021 werden 16 intermediairbedrijven overgenomen, waarvan de Hilversumse DSV Assurantiegroep de bekendste is. In 2022 volgden nog acht overnames, van onder meer Driessen Assuradeuren en de Felixx Groep. Er volgde ook een 50 procent-belang in EMS Claims Solutions Provider, een cloudoplossing waarmee schadeclaims geautomatiseerd behandeld en afgewikkeld kunnen worden. Onder de nieuwe groepsnaam Yellow Hive valt eveneens volmachtbedrijf Yinco.

Ook VLC groeit sterk

De groei bij de intermediairbedrijven in handen van NN en ASR (NN-dochter Zicht bezet met een plus van 6,6 procent de 17e plaats) neemt wat af, maar dat is anders bij het op de zakelijke markt gerichte VLC & Partners, waar De Goudse een meerderheidsaandeel in heeft. Er werd in 2021 al een grote slag geslagen met de aankoop van Westenburg en de fusie met Mutsaerts. In 2022 volgen Koekenberg & Van Vuuren en Bielderman Koetsier. Daarmee komt VLC met een omzetstijging van bijna 30 procent in de top 10 ten koste van Willis Towers Watson; daar daalt de omzet licht. De nieuwe nummer 12 verklaart dat met de verkoop van pensioenvehikel LifeSight aan Zwitserleven, wat ook adviesomzet heeft gekost.

Independer uit top 10

Behalve Willis moet ook Independer (7e in 2021) zijn top 10-notering prijsgeven. Het was ooit de schrik van intermediair Nederland, opgericht als eerste serieuze online vergelijker. Via Achmea kwam het bedrijf in 2018 in handen van DPG Media, met als doel een breder publiek te bereiken. Maar anno 2022 zakt de omzet in – om boekhoudkundige redenen volgens Independer, die niet meer wil melden dan een grove indicatie van de omzet, die tussen de 65 en de 75 miljoen euro moet liggen. We schatten in dat de inkomsten dichter bij de ondergrens van die marge zitten. In 2022 is de vergelijker gestopt met hypotheekadvies: daarvoor kunnen de bezoekers voortaan terecht bij Veldsink-dochter Van Bruggen.

Söderberg virtueel 4e

Söderberg & Partners heeft geen eigen positie in de top 100 omdat het netwerk bestaat uit kantoren waarin de Zweedse partij hoofdzakelijk minderheidsdeelnemingen heeft. Een aantal van deze inmiddels 33 bedrijven staat daarom zelfstandig in de top 100. De grootste daarvan is de combinatie Rivez-Zuiderhuis, die in 2021 nog apart van elkaar een vermelding hadden. Zij komen tot 18,5 miljoen euro omzet, een miljoen meer dan de Summa Groep en goed voor de 35e plaats. Een groot Söderberg-kantoor is ook Van Loon uit Dordrecht, dat met meer dan 40 procent groeit dankzij overnames van onder meer Floris’Hand in het Brabantse Dongen en Udenhout, Blauw & Florijn in Zuid-Holland, de schadeportefeuille van AAZ adviesgroep in Zevenbergen en Pott Assurantiën in Etten-Leur.

Samen vormen de Söderberg-kantoren inmiddels de vierde partij in de AM top 100, met een totale omzet van 148,3 miljoen euro: bijna 42 procent meer dan een jaar eerder en genoeg om Marsh voorbij te streven.

Bekijk het volledige overzicht van de Top 100 intermediairbedrijven van 2023 in de bijlage.

Open bijlage