Digitalisering, Partnerships en ambitie 2022

“We hebben het totaalpakket, zodat die werkgever ervan op aan kan dat we zijn werknemers van goed advies voorzien en tegelijk zijn eigen bedrijf verzekeren"
Roland Goldman
Digitalisering, Partnerships en ambitie 2022
Coen Mom (Söderberg & Partners): ‘Digitalisering dwingt tot samenwerking’

Ze behoren tot de snelst groeiende bedrijven in de financiële dienstverlening van 2021. Söderberg & Partners heeft een succesvol jaar achter de rug. Met een omzetgroei van ruim 150 procent ten opzichte van het jaar daarvoor en kapitaalinjectie van een kwart miljard euro. AM sprak CEO Roland Goldman en Coen Mom, die in zijn rol als partner verantwoordelijk is voor non-life.

Coen Mom

Het lijkt alweer een hele tijd geleden dat Söderberg & Partners voet op Nederlandse bodem zette. Het was 2017 toen de Zweedse dienstverlener een minderheidsbelang nam in Floreijn Groep en in 2018 in Montae, tegenwoordig samen onder de naam Montae & Partners, en daarmee de Nederlandse markt betrad. Nu heeft Söderberg 23 partners en meer dan 40 kantoren in ons land.

Onlangs nam partner Rivez nog de verzekeringsportefeuille van assurantiekantoor Jos Hikspoors uit Liessel (Noord-Brabant) over en heeft Söderberg & Partners de overname van Summa Groep bekend gemaakt. Tot andere partners behoren onder meer Kröller Boom, Van Campen & Dijkstra, Herenvest en Molenaar en Zwarthoed. In 2020 haakte het Centraal Volmachtbedrijf ook aan.

‘Betaalbaar advies voor iedereen’

Terug naar 2021. Een jaar waarin Söderberg het platform zoals dat in 2019 vanuit de Scandinavië is uitgerold verder heeft ingericht, vertelt Roland Goldman. “We hebben een zeer succesvol jaar achter de rug. Het is voor ons zeer fijn om te constateren dat ons model aanslaat, dat we de juiste partijen weten te vinden en we het afgelopen jaar boven verwachting gegroeid zijn.”

Roland Goldman

Onder het motto ‘betaalbaar financieel advies voor iedereen’ wil Söderberg vier pijlers neerzetten: pensioenen & levensverzekeringen, non-life, vermogensbeheer en hypotheken. Coen Mom: “Voorheen deden tussenpersonen alles. Tegenwoordig zijn de meeste assurantiekantoren vooral actief met verzekeren, soms aangevuld met hypotheken. Door aansluiting bij Söderberg & Partners opent dit de mogelijkheid om (weer) actief te worden in pensioenadvies en financiële planning. Onze wens is om het klantadvies te verzamelen op hetzelfde platform.”

Momenteel heeft Söderberg meerdere platformen, zoals het Centraal Volmachtbedrijf voor schade. “Dat is een volledige ontzorging van al onze partners. Als je partner bij ons wordt dan krijg je als tooling het CVB, zodat je alleen maar bezig hoeft te zijn met je vak. Dat gaan we straks uitbreiden met hypotheken en er komt pensioenen bij. Met de overname van Summa Groep beschikt Söderberg & Partners ook over de mogelijkheid van een full shared service concept met de succesvolle serviceprovider ACURA.”, vervolgt Mom.

De tussenpersoon die er al tientallen jaren zit, kent de klant. Daar zit het vertrouwen

Partnerships

‘Betaalbaar financieel advies voor iedereen’ betekent ook toegankelijkheid. De Scandinavische marktleider op het gebied van pensioenadvies en zakelijke verzekeringen is afgelopen jaar druk geweest met het sluiten van zogeheten partnerships. “Wij zoeken door het hele land de infrastructuur om de klant te bereiken. De tussenpersoon die er al tientallen jaren zit, kent de klant. Daar zit het vertrouwen”, zegt Goldman. “We hebben de laatste jaren vooral verzekeringen en hypotheken, minder financiële planning en vermogensbeheer. Daar willen we ook graag in voldoen.”

Goldman zoekt gelijkgestemde ondernemers die net als Söderberg klanten over de gehele breedte van goed advies willen voorzien. Hij spreekt over de volle persoonlijke balans: pensioen en hypotheek, maar ook verzekeringen. “Daar zijn we marktleider in geworden in Scandinavië en dat willen we in Nederland ook worden”, aldus de ceo. In een eerder interview sprak Goldman al zijn ambities uit om top 3-speler te worden in Nederland.

Ik hoef je niet uit te leggen dat onze pijplijn goed gevuld is

Tijdens het gesprek dat plaatsvindt via Teams, wijst Goldman naar een landkaart van Nederland op de achtergrond. Alle partners en kantoren van Söderberg zijn met een rood stipje aangeduid. “We hebben de ambitie om het hele land van stipjes te voorzien. Als je terugblikt, hebben we een heleboel ruimtes kunnen vullen. Ik hoef je niet uit te leggen dat onze pijplijn goed gevuld is dankzij de consolidatie in Nederland en de nog steeds duizenden tussenpersonen.”

Zweedse IT

Söderberg beschikt in Nederland over een eigen riskprofiler, waarmee het risicoprofiel van de deelnemers kan worden vastgesteld. Deze tool is onafhankelijk en besteedt behalve aan de vereiste risicobereidheid ook aandacht aan de risicocapaciteit. Goldman: “We doen er grote pensioencommunicatieprojecten mee en gaan het naar de markt brengen om de tussenpersonen te faciliteren. Dit is een van de grootste proeven die we hebben en we zijn uniek op dit punt. Er is geen ander die dat heeft in Nederland. Dat komt door de ervaring uit de Nordics.”

Met de tool wordt onder andere ingespeeld op lumpsum, waarmee pensioendeelnemers in het nieuwe pensioenstelsel op pensioendatum 10 procent van hun belegd pensioenvermogen mogen opnemen. “Zweden maakte die omslag al in 2009. Die ervaring gaan we naar Nederland brengen. De tool geeft inzicht in je financiële situatie en is te koppelen aan cijfers van Nibud, zodat jouw situatie kan worden vergeleken met die van anderen. Op basis daarvan kijken we wat voor positieve veranderingen er gemaakt kunnen worden”, legt Goldman uit.

Digitalisering en automatisering moet

Op de vraag of de digitalisering in het intermediair tot samenwerking dwingt, antwoordt Mom bevestigend. “Digitalisering en automatisering moet gebeuren en als je alleen bent dan kan het gewoon niet meer. Al heb je een kantoor met 4 miljoen omzet, dan is het vaak nog lastig om alle kosten zelf te dragen. We zoeken nu bijvoorbeeld voor een van onze partners een tool om op een specifieke manier met klanten in contact te komen. Dat blijkt zoiets moois dat we dat binnen het CVB gaan inzetten, zodat iedereen er gebruik van kan maken.” Dat zijn zaken waar je volgens hem samen veel sterker in bent.

Mom noemt de toegang tot unieke proposities in nichemarkten als bijkomend voordeel. “Er zijn kantoren met allerlei specialisaties en als je met een partnermodel werkt, wil je samenwerken. De een heeft een mooie garagepolis en de ander een ingewikkeld VvE-product. We zoeken elkaar enorm op om het beste te vinden voor de klant. We leggen hierbij niks op, maar versterken juist de onderlinge samenwerking.”

Ambities voor 2022

“Die rode stipjes op de kaart moeten we verdubbelen”, antwoordt Goldman op de vraag wat de ambities voor dit jaar zijn. “We willen niet per se de grootste worden, maar we willen ons doel bereiken om iedereen te voorzien van onze adviezen. De andere ambitie is om de pijlers volgens onze strategie in te richten. We zijn behoorlijk op weg in non-life en zijn groot in pensioenbegeleiding. Hypotheken doen we wel, maar dat zit allemaal bij de tussenpersoon. We willen dat centraler organiseren en faciliteren. De ambitie om ook vermogensadvies te geven, gaan we realiseren”, vervolgt hij.

Mom wil daar iets aan toevoegen: “Ik ben het eens met de pijlers, maar mooier wordt het als we het allemaal met elkaar verbinden. Dus echt naar één klantadvies over de verschillende lagen heen.” Van werkgever tot werknemer en particuliere klant; Söderberg wil alles bieden. “Ook voor de werkgever zijn we het eindloket”, zegt Goldman. “We hebben het totaalpakket, zodat die werkgever ervan op aan kan dat we zijn werknemers van goed advies voorzien en tegelijk zijn eigen bedrijf verzekeren. Die complexiteit van de moeilijkere risico’s is iets waar we al partners in hebben en nog de ambitie hebben om in te groeien.”

Beren op de weg

Het risico voor 2022 komt volgens de Söderberg-ceo uit de politieke hoek. “We hebben net een nieuw kabinet, waarvan we hopen dat het nu wat langer blijft”, zegt hij lachend. “Worden de wetvoorstellen uitgevoerd zoals ze er liggen, is de vraag. Dat is voor alle mensen in Nederland; alle instanties, werkgevers en pensioenfondsen een risico. Als dat niet wordt gedaan, kun je alles wel inrichten maar als het niet doorgaat, heb je wel een probleem.”

Dit artikel verscheen eerder op AMweb

Aanbevolen artikelen ⤵️

9/15/2023

Summa Groep: Samen Levens Redden in Europa

Lees meer
7/15/2022

Montae & Partners en Söderberg & Partners voeren wetenschappelijk onderzoek uit naar invulling open norm keuzebegeleiding

Lees meer
8/19/2022

De Heer versterkt Söderberg & Partners in regio Haarlem

Lees meer
3/9/2022

Conceptbenefits vergroot dienstenaanbod met samenwerking financieringsplatform NLInvesteert

Lees meer
5/31/2023

Keuzebegeleiding: hoe dan?

Lees meer
5/19/2022

Keuzebegeleiding voor pensioenuitvoerders | Oplossing voor uw pensioenfonds

Lees meer